Çakra taşları ya da şifa kristalleri, enerji tekerlekleri denilen çakra bölgeleriyle en çok etkileşime girebilen taşlardır. Bu taşların yaydığı titreşimler çakraların hizalanmasına yardımcı olur. Çakra taşları, çakranın doğal iyileşme sürecini destekleyen, çeşitli renklerde farklı taş türleridir. İnsan vücudundaki çakraların belirli renkleri vardır ve bu renkler, çakralar gerektiği gibi çalışmadığında değişir.
Çakra Taşı Neden Kullanılır?
Çakra taşlarının enerjileri, çakralarınızın bir uyum ve denge içinde olmasına yardımcı olur. Her bir çakra fiziksel, duygusal, zihinsel veya ruhsal anlamda bedenimizin bir bölümüne karşılık geldiğinden, çakra dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan etkiler genellikle hissedilir. Çakra taşları ise bize bu farkındalığı artırmada destek olur. Vücudun dengesini bulmasına katkı sağlar.
Çakra Taşları Hangi Renklerden Oluşur?
Her çakraya karşılık gelen bir renk vardır. Buna rağmen, belirli bir çakra rengi, ilişkili çakranın rengi değilse orası ile uyumlu olmayacağı anlamına gelmez. Tamamen farklı bir rengin farklı bir çakrada da çalıştığı bazı durumlar vardır. Bazen birkaç renk kombinasyonu sorunu çözebilir. Buna dayanarak, her çakranın onları iyileştirmeye ve düzgün işleyişini sağlamaya yardımcı olabilecek birkaç taşı bulunmaktadır. Bir veya daha fazla çakra için iki farklı rengi olan bir taş kullanırsanız, bu kombinasyon aynı zamanda etkilenen çakraların canlanmasına da yardımcı olabilir.
Taç Çakra : Mor veya beyaz
Üçüncü Göz çakrası (Alın çakrası) : Parlak indigo (menekşe) mavisi ve tonları
Boğaz Çakrası : Mavi ve tonları
Kalp Çakrası : Pembe ve yeşil
Solar Çakra : Sarı ve tonları
Sakral Çakra : Turuncu ve tonları
Kök Çakra : Kırmızı ve siyah
Hangi Çakra Bölgesine Hangi Doğal Taş Kullanılabilir?
Kök Çakra : Genital bölgenin hemen altında bulunan kısım, kök çakradır. Kök çakra bel kemiğimizin sonuna bağlı olup bacaklarımızın arasından yere doğru yönelir. Burada böbrek üstü bezleri vardır. Böbrek üstü bezleri, her iki böbrek üzerindedir ve beden sıvılarının kimyasal yapısını kontrol eder.
Kök çakra için jasper, dumanlı kuvars, hematit, yakut, siyah akik (damarlı akik), siyah obsidyen ve garnet (lâl taşı) taşları önerilir. Ayrıca kırmızı jasper, kırmızı mercan, yıldız taşı da önemlidir.
Alt Karın Çakrası (Sakral) : Göbek deliğinin altında, karın bölgesindedir. Burada yumurtalıklar, erbezleri ve prostat bezi vardır. Bu çakra hem cinsel enerjiyi hem de üretim enerjisini kontrol eder. Sakral çakra için kaplangözü, kalsit, turuncu aventurin, turuncu akik, sitrin, jasper taşları önerilir.
Mide Çakrası (Solar Pleksus) : Göğüs altında göbek deliğinin üzerindedir. Burada mide, karaciğer, dalak gibi organlar bulunur. Salgı bezi olarak, midenin hemen arkasında pankreas vardır. Pankreas insülin salgılar, bu da kan şekeri ve karbonhidrat düzeylerinin dengelenmesinde ve metabolizmanın kontrolünde önemli rol oynar. Solar çakra için sitrin, pirit, dumanlı kuvars, amber, altın kalsit, kristal kuvars, kaplangözü, sarı kehribar ve sarı topaz taşları önerilir.
Kalp Çakrası : Göğüs kafesinin ortasındadır. Burada timüs bezi bulunur. Timüs bezinin çalışması ile bağışıklık sistemi arasında yakın bir ilişki vardır. Kalp çakrası için aventurin, pembe kuvars, rodokzorit, turmalin, yeşim, malakit, zümrüt ve yeşil akik taşları önerilir.
Boğaz Çakrası : Önde gırtlak çıkıntısından başlayarak boynun arkasında, omurilik soğanının hemen altında son bulur. Burada tiroit bezi vardır. Boğaz çakrasının dengesi için mavi kuvars, turkuaz, safir, lapis lazuli, kehribar, akuamarin, mavi akik, mavi kalsit ve apatit gibi taşları önerilir.
Alın Çakrası (Üçüncü Göz) : Alın üzerindedir. Burada hipofiz salgı bezi vardır. Bu bezin işlevi, büyümeyi ve metabolizmayı kapsayan hormonları salgılamaktır. Bu çakra hem fiziksel hem de spiritüel anlamda görme ile doğrudan bağlantılıdır.
Alın çakrası için mavi kuvars, dumanlı kuvars, lapis lazuli, florit, mavi aventurin, selenit, ametist, lepidolit ve azurit gibi taşlar önerilir.
Taç Çakra : Başın üst kısmında bulunmaktadır. Burada epifiz salgı bezi vardır. İşlevi tıbbi açıdan tam olarak kanıtlanmamış olsa da büyüme ile ilgili olduğu bilinmektedir. Taç çakra için mor akik, ametist, kristal kuvars, selenit, inci, labradorit, havlit, ay taşı ve beyaz kalsit gibi taşlar önerilir.