KOKUNUN KISA TARİHİ ve KOKUNUN İSLAM’DAKİ YERİ-I

KOKUNUN KISA TARİHİ ve KOKUNUN İSLAM’DAKİ YERİ-I

KOKUNUN KISA TARİHİ ve KOKUNUN İSLAM’DAKİ YERİ-I

Türkçede sözlük anlamı olarak, “nesnelerden yayılan küçük zerrelerin yahut salgıların burun zarı üzerindeki alıcılardan beyne ulaşarak ürettiği  his”    şeklinde    tanımlanan koku; beş duyumuz içerisinde günlük yaşam faaliyetlerimizin olmazsa olmaz belirleyicilerindendir.

Koku, diğer duyulardan farklı olarak edebi, tarihsel, dini, kültürel, felsefi ve bilimsel olarak farklı ve önemli bir tarihi geçmişe sahiptir.

Koku ile ilgili yapılan çalışmalar ve kokunun insan hayatında aldığı yer, insanlığın   birçok yönden gelişim yolculuğunu da özetler niteliktedir. Koku, Latince “fumum” olarak bilinir. Fumum kelimesi ise günlük kullanımda “duman” anlamına gelir. Bu kelimenin kökenine biraz daha inildiğinde “parfüm” kelimesinin de Latince yazılışıyla “perfumum” sözcüğünden geldiği görülür. Bu kelime, genellikle “yükselerek yayılan şeyler” için kullanılmıştır. Bugün parfüm kelimesinin “yayılan duman” anlamında kullanımı tesadüf değildir.

Kokunun Kısa Tarihçesi:

Güzel koku üretiminin ve kullanımının kökenine dair ilk bilgiler, Eski Mısır’dan elde edilmiştir. Araştırmacılara göre Eski Mısır’da din adamlarının kokulu merhemlerle ve tütsülerle taptıkları heykellerini kokulandırdıkları ve bu heykellere sabah ‘reçine’, öğlen ‘mür’, akşam ise ‘kyphi’ sundukları belirlenmiştir.

Bu coğrafyada temizleyicilerin ve özellikle sabunun bilinmemesinden dolayı kokulu yağların, merhemlerin temizlik malzemesi olarak kullanıldığı; hatta yöneticilerin farklı koku üretimi için kendi topraklarında bulunan hammaddelere ilave olarak Arabistan, Hindistan ve Çin’den hammadde getirttikleri de bilinmektedir. İbraniler, Asurlular, Babilliler, Persler ve Yunanlar; Mısır’da kokuya bağlı olarak geliştirilen parfüm sanatını devam ettiren uygarlıklar olmuşlardır. Kokulu çiçek ve ağaçlara tutkun olan Babilliler, tapınaklarını esans kokularıyla doldurarak, dini ritüellerinde kokulu bitki ve ağaçları kullanmışlardır. Asurlular güzel kokuları büyük miktarda tüketen bir toplum olmuş; özellikle kadınların vücutlarını, yumuşatmak için sünger taşıyla ovaladıktan sonra en pahalı kokularla bezemişlerdir. Eski Doğu’da ün yapmış Asur parfümleri, bedensel temizliğin yanı sıra ruhsal temizlik amaçlı da kullanılmıştır. MÖ 600’lerden 400’lere kadar varlığını sürdürmüş olan Persler ise gül yetiştirmek için kendilerine geniş alanlar ayırmışlardır. Eski Yunan’da ise parfümcülük, genellikle kadınlar tarafından yapılmış ve Doğu etkisinin çok belirgin olduğu Eski Yunan parfümcülüğünde Hindistan, Mısır ve Babil parfüm sanatlarının etkileri de açıkça görülmüştür.

Kokunun canlılar üzerindeki etkilerini insanlar çok eski zamanlardan itibaren keşfetmiş ve bunu adeta eczacılığın gerek tıbbi gerekse de kozmetik alanındaki bir çalışma sahası olarak görmüşlerdir. 

Asya ve Afrika’nın İslam inancı çerçevesinde gelişen parfümcülüğüne karşın, günümüzdeki boyutuyla parfümcülük anlayışı, Avrupa’da şöyle gelişmiştir: Modern parfümcülüğün başlangıcı, XI. ve XII. yy.’da seferden dönen Haçlıların yanlarında taşıdıkları parfümleri Avrupa’ya getirmeleriyle gerçekleşmiştir. XVI. ve XVII. yüzyıllarda Avrupa’da parfüm ve türevlerinin kullanımının artışındaki en önemli neden ise, veba ve diğer salgın hastalıklarla mücadele adına yapılan yanlış sağlık bilgilendirmesi sonucunda banyoların kapatılması olarak görülmektedir. Bu süreçte ve sonrasında, özellikle Fransa ve İngiltere’nin kentlerinde ortaya çıkan ağır kokular, insanların sokaklarda kokulu çiçeklerle dolaşmasına ve yanlarında parfüm bulundurmasına neden olmuş; bu durum da sadece estetik bir davranış olmaktan çıkarak sokakların kokusunu hissetmemek amacıyla yapılan eylemelere/uygulamalara dönüşmüştür. Banyo yapmanın vücudun dengesini bozduğuna inanılması, sonrasında da kuru ovunma ve parfümün her türlü yıkamadan üstün tutulması bir alışkanlığa dönüşmüş ve parfüm kültürünün gelişmesine zemin hazırlamıştır.

Parfümün Avrupa’da ortaya çıkışındaki bir başka sebep de şöyledir: Fransa tarihinde gerek şehirlerde kanalizasyon sisteminin olmaması gerek Avrupalıların o dönemlerde yıkanmayı sevmiyor olmaları nedeniyle Fransa’nın büyük şehirlerinde bastırılması gereken bir koku yoğunluğu oluşmuştur. Versay Sarayı’nı gezdiren rehberlerin sarayda hiç tuvalet olmadığını, saray halkının tuvalet ihtiyacını perdelerin arkasında giderdikten sonra bir kumaş parçasına sararak sarayın bahçesine attığını anlattığı bilinmektedir. Hatta rehberlerin anlattığına göre, topuklu ayakkabı da bu kumaş parçalarına basmadan bahçede gezinebilmek için icat edilmiştir. Bunun yanında gerçekten de parfümün Fransa’da bu denli yaygınlaşmasının bir sebebi de Kraliyet Ailesi ve zenginler tarafından su ve sabun yerine kullanılarak kötü vücut kokularının bastırılması amacıyla kullanılmasında yatmaktadır.

Sanayi devrimiyle birlikte her şeyde olduğu gibi koku üretiminde de fabrika üretimi yaygınlaşmaya başlamış, bu da kaliteli koku sahibi olmanın sadece zenginlerin edinebileceği  bir  şey  olmaktan  çıkmasına  vesile olmuştur. 1700’lü yılardan itibaren Almanya ‘da kimya alanında başlayan endüstrileşme çabaları, koku endüstrisinden halkın da kapsamlı bir şekilde faydalanmasının önünü açmıştır. Bugün kolonya olarak bildiğimiz ve her evin olmazsa olmazlarından olan aromatik kokular, fabrikasyon şeklinde ilk defa Almanya’nın Köln kentinde üretilmiştir. Nitekim kolonyanın ilk ismi, üretildiği yere atfen “Kölnische Wasser” olarak bilinir. Üretilen bu kolonya limon kolonyasıdır.

***

Zihin, ruh, beden üçlemesinden oluşan insanın içinde âlemde bulunan her şeyden bir parça olduğunu ve var olan her şeyin, bütünün küçük bir modeli olduğunu bilmekteyiz. Bir çiçek çok sayıda polene sahip olabildiği gibi, tek bir polen de içerisinde çok miktarda poleni olan bir çiçeği barındırır. Tıpkı bir ağacın binlerce tohum içeren yüzlerce meyveye sahip olup; aynı zamanda her tohumun içinde de binlerce tohuma sahip başka bir ağacın bulunması gibi... Yüce Allah bu döngüyü sistematik olarak böyle yaratmıştır.

Etiketler: #koku #güzelkoku #rayiha #misk #amber #sünnet #islam #islamdakoku #parfüm #kokununtarihi #tütsü #kolonya #kokunungücü
Ağustos 12, 2024
Listeye dön