Rutin ve Rutinlerimiz

Rutin ve Rutinlerimiz

“Hayat nasıl gidiyor?”

“N’olsun, aynı, rutin işler işte...”“Neler yapıyorsun bu günlerde?”

“Ofiste sıkıldım, işler iyice rutinleşti.”

Bu ifadeleri çoğumuz kullanıyoruz. Ve yanlış ifade ediyoruz. Çünkü rutin önemlidir ve rutinde hikmet vardır.

Ya rutinlerimize devam edemesek?.... Hiç düşündünüz mü?

Bir sabah uyanıyorsunuz ve yüzünüzü yıkayamıyorsunuz... sokağınıza çıktığınızda her gün gördüğünüzz evler yok... Sürekli söylendiğiniz işinize gidemiyorsunuz, tüm yollar kapalı... Ne korkunç değil mi?

***

Sözlük anlamı “sıradanlık, çeşitlilik göstermeyen, alışılagelmiş düzen içinde yapılan; yapılması alışkanlık hâline gelmiş iş” demek olan rutin, hayatımızın temel taşlarından biri oup, günlük yaşantımızı düzenleyen ve bizi belirli bir düzen içinde tutan alışkanlıkların toplamıdır. İslam perspektifinden bakıldığında, rutinler sadece zamanı etkili kullanmamıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda manevi gelişimimiz için de büyük bir öneme sahiptir.

İnsan doğası gereği düzeni seven ve tekrar eden işlere alışkın olan bir varlıktır. Bu düzen, bize güven ve istikrar sağlar. İslam perspektifinde ise, düzen ve istikrarın önemi büyüktür. Peygamber Efendimiz (sav), "İyi işlerde devamlılık gösterin, çünkü Allah, az ama devamlı olan amelleri sever" buyurarak, rutinin önemini vurgulamıştır.

Rutinler, ibadetlerimizin temelini oluşturur. Namazlarımızın vakitlerinde kılınması, oruçlarımızın tutulması gibi ibadetlerimiz, manevi disiplinimizi korur, güçlendirir ve rutinlerimizin bir parçasıdır. Rutinler, zamanımızı daha verimli bir şekilde kullanmamıza yardımcı olur.

Rutinler, hayatımıza istikrar ve güven duygusu kazandırır. Her gün belli bir saatte uyanmak, otobüse binip işe gitmek, belirli bir düzen içinde işlerimizi yapmak, çalışmak, okumak, ev işlerini düzenlemek.... Bunların hepsi aslında birer şükür vesilesidir.

Rutin aynı zamanda duygusal dengemizi korumamıza yardımcı olur. Özellikle kafamızın karışık olduğu zamanlarda, bir rutine bağlı kalmak, hem stresle başa çıkmamızı hem de olumsuz duygularla baş etmemizi kolaylaştırır. Rutinler, hayatımızın merkezinde yer alır ve bize düzenin, istikrarın ve gelişimin kapılarını açar. Her gün tekrar eden bu küçük alışkanlıklar, aslında bizi büyük değişimlere ve başarıya götüren yoldur. Unutmayalım ki, hayatımızdaki her adım, bugünkü rutinlerimizle şekillenir ve bu adımlar, bize süreç odaklı olmayı öğretir.

Rutin, siz dururken hayatın devam etmesidir. İmtihan ise hayat durduğunda sizin devam etmenizdir.

Bu yüzden “imtihanı geçmek” denir.

Etiketler: Rutin ve Rutinlerimiz
Temmuz 08, 2024
Listeye dön